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PENNSYLVANIA PUBLIC UTILITY COMMISSION
P.O. BOX 3265, HARRISBURG, PA 17105-3265

IN REPLY PLEASE
September 21 4 1999 REFER TO OUR FILE

DAVID EPPLE

PA ELECTRIC ASSOCIATION
800 N THIRD STREET
HARRISBURG PA 17102

Dear Mr. Epple:

On occassion, the Bureau of Consumer Services (BCS) requests the PUC'’s
Law Bureau review of issues relating to proper interpretation of regulations to help
ensure that our bureau responds appropriately to inquiries from parties, primarily about
application of interrelated provisions of Chapter 56. Several months ago the BCS
requested the Law Bureau’s review of regulations involving Unauthorized Use of
Service, User Without Contract Situations, and Winter Termination Procedures. In
addition, the BCS also requested the Law Bureau’s opinion concerning provisions of
the Pennsylvania Public Utility Code’s Discontinuance of Service to Leased Premises
provisions (66 Pa. C.S. §§1521-1533). ~

On the basis of Law Bureau's responses, | am providing the following
clarifications of the BCS’ position regarding several issues. Please be advised that,
pursuant to 52 Pa. Code §1.96, the BCS is providing these informal opinions solely as
an aid to utilities in designing procedures to conform with Commission requirements. It
is not binding upon the Commonwealth or the Commission. Informal opinions are
subject to withdrawal or change at any time to conform with new or different
interpretations of the law. BCS would appreciate if you would share this information
with your association members, since we are not planning to send individual letters to
the utilities.

CHAPTER 56 ISSUES

1. Meter Tampering/Theft of Service

Meter tampering/theft of service involves situations where a customer
physically alters the utility service connection to their residence. If “the utility
honestly and reasonably believes grounds exist,” that “endangers the safety of
any person or may prove harmful to the energy delivery system of the utility, the
utility may terminate service without written notice.” The utility, however, would
still be obligated to make a bona fide attempt to make personal contact at the
premises prior to termination, (52 PA Code §56.98).
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BCS’ experience is that some utilities allow accounts to remain active for
months without any apparent concern over safety. In such non-emergency
meter tampering/theft of service situations, the utility should apply §§56.91 -
56.96 for the appropriate reason listed under §56.81 (relating to authorized
termination of service).

2. User Without Contract

A user without contract situation occurs when a utility identifies a customer who
is receiving service without its knowledge or approval. Section 56.91 expressly
relieves the utility in that instance of providing the standard 10-day written notice.
However, the utility is still obligated to comply with the personal contact notification
provisions three days prior to terminating the service, (66 Pa C.S.A. §1503(b) and 52
PA Code §56.93). Moreover, as noted below, §56.100 must be taken into
consideration in treating such situations during the winter termination period.

3. Winter Termination

Section 56.100 addresses winter termination procedures. These regulations
are clear in their intent to severely restrict termination of heat-related service during the
period December 1 through March 31. The only termination of heat-related residential
service situations outside the scope of this section are emergency situations as
outlined in §56.98 and as discussed above. In instances where a termination,
including those related to meter tampering/theft of service or user without contract
situation, would not be permitted under §56.100. Nothing in the sections pertaining to
written notice requirements can alter that outcome.

LANDLORD RATEPAYER TERMINATION ISSUES

As stated previously, the BCS also made a request to Law Bureau for legal
review of the Pennsylvania Public Utility Code'’s Discontinuance of Service to Leased
Premises provisions, (66 Pa. C.S. §§1521-1533). Several specific questions were
asked relating to the application of landlord tenant provisions. The questions and
summary of the answers we received are as follows:

1. Does a single-metered condominium building, where the condominium association
is the ratepayer of record, fall under the statutory definition of “Landlord ratepayer,”
(66 Pa. C.S. §1521)?

The relationship between a condominium association and the individual owners is not
of owner/tenant. Rather, when a condominium association is the ratepayer of record
for the individual owners the representation is one of a purchasing agent for a group of
residential owners. Therefore, the landlord ratepayer statute is likely not to apply in a
situation where a condominium association is the ratepayer of record on a single-
metered account for its condominium owners. It should be noted, however, that if a
condominium association were profiting from the provision of the service, it is likely
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2. If the above-discussed scenario were modified so that a condominium owner were
to rent their unit to a tenant would the landlord ratepayer statute apply?

In this situation, the condominium owner would be acting in the traditional role of a
landlord. Therefore, to the extent that the costs associated with the utility service was
included in the rental price, the landlord ratepayer statute would apply. Further, the
affected tenant could avail themselves to Pennsylvania’s Utility Service Tenants Rights
Act (68 §§399.1 et seq.).

3. Is §56.100 (relating to Winter Termination Procedures) applicable to landlord
ratepayer situations despite the elimination of §§56.121-126 (relating to termination
of residential dwellings where service is in the name of the landlord)?

Section 56.100 restricts a utility’s ability to terminate heat-related service between
December 1 and March 31. The applicability of this restriction upon utilities is
unaffected by the recent revisions to the Commission’s regulations.

Once again, the purpose of disseminating these informal opinions is solely as
an aid to utilities in designing procedures to conform with Commission requirements. If
you have any questions relating to this information, you may contact Sara Hinton at
717-783-2067 (hinton@puc.state.pa.us) or Lou Sauers at 717-783-6688
(sauers@puc.state.pa.us).

Sincerely,

Mitchell Miller, Director
Bureau of Consumer Services

cc: A Tubbs





