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BCS QUESTIONS

	I.  APPLICABILITY – SCOPE OF CHAPTER


1. With input from the Commission’s Law Bureau, BCS has drafted internal procedures that reflect an interpretation of the references to “payment agreement” in the first sentence of §1405(d) to mean previous PUC agreements.  BCS has become aware that at least some industry representatives disagree with this interpretation.  What is the correct application of this section of Chapter 14?  If the references to “payment agreement” in the first sentence of §1405(d) is interpreted to include payment agreements entered into between the utility and customer prior to the customer’s request for Commission intervention, this would mean that the Commission is prohibited from making even one PUC agreement “absent a change in income.”    §1405

2. How should the PUC decide consumer complaints that were filed before the effective date of Chapter 14 but were pending as of 12/14/04?  

3. How should the PUC decide informal complaints filed after 12/14/04 where the consumer has a PUC decision that predates 12/14/04?

4. Does §1405 apply to payment agreements that BCS/PUC sets up as a result of informal billing complaints?  In particular, does §1405 supersede §56.14 (example: make-up bill covering four years of unbilled usage…what payback period applies)?  §1405

5. Chapter 14 doesn’t mention WASTEWATER and STEAM HEAT in the definition of PUBLIC UTILITY.  Do these types of utilities continue to adhere to the Chapter 56 provisions that have been superseded by CH14 with respect to EDCs, NGDCs, and water utilities?   When the Commission addresses its obligation at §1418, Section 6 to amend CH56, can wastewater and steam heat be included under the CH14 provisions that pertain to gas, electric and water, or must these two types of utilities be required to apply different standards?  §1403

6. What should the timeline be for updating the “Rights and Responsibilities” booklet?  Section 56.201 sets a 6 month deadline by stating, “the Commission will, within 6 months of the effective date of a change to a regulation in this chapter, prepare a summary of the rights and responsibilities of the utility and its ratepayers affected by the change.”  (EAP)

7. What protections/obligations apply to a PFA (Protection from Abuse) holder?  Which provisions?  All provisions?  Does a PFA holder have Chapter 56 rights instead?  What happens once Chapter 56 is revised to conform to Chapter 14?   What are the obligations upon the utilities and the PUC to obtain PFA status information from consumers?  What is acceptable proof of PFA status?  §1417

	II.  PAYMENT ARRANGEMENTS (PARS)


1. To what extent does a payment agreement between a customer and utility have to be “mutually satisfactory?”  This phrase is in CH56 but not in the new definition in CH14.  Aside from the fact that the term “agreement” connotes mutual satisfaction, the BCS must continue to make determinations about the agreements entered into between the utility and customer prior to BCS intervention.  Suppose, for example, that a customer contacts the company after receiving a termination notice and the utility presents its position on an acceptable payment agreement.  Is there an agreement?  When the customer comes to the BCS, does the company’s presentation of its position on payment terms constitute a “payment agreement” between the customer and utility? §1403

2. According to the definition of “significant change-in-circumstance,” it must be “verified by the public utility.”  Does this mean the Commission can’t determine that a customer experienced a significant change in circumstance?  The answer impacts the way the BCS implements §1405(e) relating to the Commission granting extensions on payment agreements.  If only utilities can verify a significant change in circumstance, what kind of “verification” is required?  What is the process?   Does the utility have to challenge a customer’s claim of significant change in circumstance when it receives this information by means of a BCS notification of the filing of an informal complaint?  What if a company fails to take any action to verify the customer’s claim of significant change in circumstance?  Should the BCS issue a decision in such instances?  §1403

3. What are the obligations upon the utilities when negotiating payment agreements with customers?  Section 1405(b) pertains to what the Commission should do when setting up a PAR.  CH14 doesn’t provide the explicit obligations upon utilities when negotiating PARs.  Nor does Section 1418, Section 4 (1) specifically list §56.97 as being superseded.  Is §56.97 still operative?  Does “expense” information still have to be obtained by utilities when considering “ability to pay” in application of §56.151(3)(ii) and §56.97(b) (if it is determined that application of §56.97 is not superseded by CH14), or  by the PUC when investigating a utility’s consideration of “ability to pay” in application of §56.151(3)(ii)?   These sections are not identified at §1418 as being superseded by CH14.  §1405

4. Is it correct that PUC/BCS can open an investigation for CAP participants, not for the purpose of issuing different “CAP” payment terms since this is now prohibited by §1405(c), but instead to fulfill the Commission’s obligation at §2203(8) and §2804(9) to ensure that the company’s CAP is operated in a cost-effective manner through compliance with its approved CAP plan, including the proper calculation of a participant’s CAP payment amount.  Additionally, BCS will need to determine whether, pursuant to §1303, the CAP participant’s CAP payment is the most advantageous payment amount for the customer.  If it is not, then BCS will consider removing the customer from CAP, computing what the outstanding balance on the account would be under the most advantageous payment rate, and, if warranted; that is, if the financial benefits to the customer are greater outside CAP, applying the payment agreement provision at §1405(b) to the now non CAP account.  Is there a consensus that this approach is not inconsistent with the provisions of the new law relating to CAP? §1405

5. Section 1407(c) pertains to what the utility can and cannot ask for to reconnect service.  What should guide the Commission for restoration decisions?  Section 1405?   §1407

	III.  APPLICATIONS – CONNECTIONS – DEPOSITS


1. Is the following a correct understanding of §1404(a), §1404(e) and §1404(h): for new applicants that have never committed any of the eight actions mentioned at §1404(a)(1), a utility may demand payment of a deposit in full prior to initiating service and, pursuant to §1404(e), the utility doesn’t have to initiate service until the deposit is paid in full.  For those applicants who fall under §1404(a)(1), the deposit may be paid over a 90-day period pursuant to §1404(h).  Can a utility withhold service from someone coming under §1404(h) for up to 90 days?  §1404
2. At what point does a RATEPAYER/CUSTOMER lose the rights of  RATEPAYER/CUSTOMER and become an “applicant?”  Does a “customer” cease being a customer upon termination or after 60 days?  §1403

3. Chapter 14 at §1404(a)(2) refers to “generally accepted credit scoring methodology which employs standards for using the methodology that fall within the range of general industry practice.”  The only credit scoring methodologies that BCS is aware of are the ones being tested in the credit scoring pilot programs approved by the PUC.  Does §1404(a)(2) mean that the credit scoring methodologies currently being tested are the new standards?  Who determines the acceptable credit-score required to avoid paying a deposit?  Does each utility have the discretion to determine its acceptable credit score?    Does this mean the credit scoring pilot programs are abrogated?  §1404

4. What happens to applicants that do not have a credit-score?  What standards do they then have to meet?  §1404

5. Do the CH14 rules apply only to deposits collected per the terms of CH14, or are they applicable for existing deposits collected under CH56?  The answer affects activities such as the holding period, interest rate, etc.  For example, what interest should be applied on deposits that are on file for 12 months as of January 2005?  What is the interest rate per CH14?  Section 1404(C)(6) ties it to section 202 of the act of January 30, 1974 (p.l.13, no.6), referred to as the loan interest and protection law?  This law establishes the interest rate at 6%?  Is this a fixed rate?  §1404

	IV.  TERMINATION


1. “The public utility shall not be required by the Commission to take any additional actions prior to the termination.”  Does this include the holding of termination due to a dispute, utility report, etc.?  How do the dispute procedures interface with the Chapter 14 termination process?  There is no mention of dispute procedures in CH14 so it appears that they are not superseded by the Act.  §56.141(2) calls for “staying” termination action pending the outcome of a dispute, and §56.152(8)(ii) requires the utility to include in its dispute report the “date on or after which service will be terminated unless the report is complied with . . .”  Moreover, if a customer doesn’t comply with a utility report, the utility was required to apply limited notice before proceeding with termination.   §1406
2. To what extent does §1406(b) supersede the personal contact requirements at §1503(b)?  For example, if the two personal phone contact attempts are not successful, does the utility have to apply §1503(b)(3) relating to contacting community interest groups, or §1503(b)(4) relating to contacting the Commission?  Chapter 56 at §56.93 reflected these statutory requirements but is specifically mentioned at §1418, Section 4 (1) as being superseded by CH14.  §1406

3. Re: 3-day personal contact (1406(b)):  What is the content/script of the 3-day notice and what are the obligations of the utility at this stage?  Part (ii) specifies contact with a “…customer or occupant…” while part (iii) specifies “…customer or responsible adult…”   Is “occupant” as defined in Chapter 56?  What is a “responsible adult?” §1406(b) 

4. Given that terminations can now occur in the winter, should notice content requirements be revised to reflect increased concerns for the disabled, non-English speaking population, etc.?  What are the content and script requirements for all termination notices?  Should they provide information on how consumer can address/prevent termination (pay, file dispute, PFA, medical certificates)?  Should winter-time notices be changed to reflect new procedures and requirements (income thresholds, etc.) and should winter-time notices include information as to how the customer qualifies for a winter-time termination?  Should 10-day notice be changed to alert consumer that it is valid for 60 days?  (§1406(b))

5. What are the obligations of the utility and consumer in obtaining and verifying household income data before terminating service in the winter?  How is a utility to properly screen their customer base for the characteristics that qualify the household for termination in the winter (income, medical condition…and age of occupants for PGW)?  §1406(e)

6. Does the prohibition on terminating on a holiday or day before a holiday (66§1503) remain in force?    §1406(d)

7. Does §56.100 (Winter Termination Procedures) still apply for those below 250% (150% for PGW)?  §1406(e)

8. What medical certificate procedures are still applicable?  Section 4 lists 56.111-56.117 as being superseded.  However, §1406(f) specifies that the “…medical certification procedure shall be implemented in accordance with Commission regulations.”  What then are payment obligations of consumer while protected by a medical certificate?  What are the procedures for the utility to contest a medical certificate?  What are the renewal procedures and limitations for medical certificates?  §1406(f)

9. Section 1406(f) specifies that “…licensed physician or nurse practitioner has certified…”  but goes on to specify “…customer shall obtain letter from a licensed physician verifying…”  no further mention of nurse practitioner.  Will letters signed by nurse practitioners comply with §1406(f)?  §1406(f)

10. Distinction between “user without contract” and “unauthorized use.”  Is Chapter 56 “user without contract” still applicable?  What standard of proof/evidence is necessary before terminating service for fraud, misrepresentation or unauthorized use?  §1406(c)

	V.  LIABILITY  (OWNER – LEASE – LANDLORD – TENANT)


1. How should accounts established prior to Chapter 14 implementation be treated?  For instance, is a utility allowed to hold people on the lease, deed, etc. responsible for service, or does this only apply to accounts established after CH14 implementation (12/14/04)?  Or does just the general statute of limitations (4 years) apply?   §1404, §1407.

2. What is acceptable “proof” of an occupant’s identity that a utility may require be presented to the company?  Keeping in mind that most companies no longer have local offices (the notable exception is PGW), the answer to this question may make the difference for many applicants between getting service quickly, or experiencing delays due to the need to bring proof of positive ID for all occupants to a central utility location that may be some distance from the customer’s residence. §1404
3. What if a property has both a lease and a deed (landlord-tenant)?  Per 1403 definition of "customer", isn't the second criterion that a person whose name is on a deed or lease must also be an occupant of the dwelling?  Can the landlord be held responsible for a single metered account where they are listed on the deed of the property?  Per 1403 definition of "customer", the landlord can be held responsible only if the landlord is also an "occupant".  Per 1529.1(b), a landlord is supposed to be the ratepayer of record at dwellings that are not individually metered residential units "unless notified to the contrary."  Can the delinquent/final bill of other tenants in a multi unit multi metered dwelling, where the landlord is also an occupant in one of the units, be transferred to the landlord because of their status as the owner and tenant?

4. How does someone prove that they are a sole occupant?  Also, CH14 does not define “occupant” but CH 56 does.  If BCS and utilities use the current CH56 definition, how do we distinguish between persons who claim to be visiting or temporarily staying at a location from those who have a more permanent tie to the location?  What about persons that use an address for mail purposes only?  §1404

5. What, if anything, can be done to prevent an individual from providing false information such as claiming an occupant that is not in fact an occupant?  Is the company permitted to be the determinant of what is false and is the PUC prohibited from reversing the company position?  This is important because such instances may later become liability complaints.   §1404

